Route Friese Elfsteden

 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Een 10 of 11 dagen route. Geschikt voor de Doerak met tentuitvoering of Doerak LX 801 Salon en Doerak LX 950 Salon. Vaartijd: 32 uur. De route gaat langs alle 11 steden van Friesland. De route start in SNEEK en gaat via SLOTEN, STAVOREN, HINDELOOPEN, WORKUM, BOLSWARD, HARLINGEN,-BERLIKUM, DOKKUM, LEEUWARDEN weer terug naar SNEEK.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Leeuwarden (Ljouwert) de plaats waar de Elfstedentocht altijd begint. Deze prachtige route wordt op vele manieren afgelegd, per schaats, op de fiets, te voet maar ook per boot! In de afgelopen jaren is de officiële schaatsroute beetje bij beetje bevaarbaar gemaakt voor de gemiddelde motorkruizer. Op een enkel traject na kan bijna de gehele schaatsroute per Doerak afgelegd worden. Op die plaatsen waar niet gevaren kan worden, zijn er goede alternatieven gevonden.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Leeuwarden (Ljouwert) De Elfstedentocht is een van de meest aansprekende vaarroutes door Friesland. Hoe u de route ook vaart, in groepsverband of alleen, u doet vanzelfsprekend de ‘elf steden’ aan. Dit zijn stuk voor stuk steden - of stadjes - waar het rijke verleden nog steeds een duidelijk zichtbare plek inneemt.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Leeuwarden (Ljouwert). In start- en finishplaats Leeuwarden treft u op diverse plekken gedenktekens. Bijvoorbeeld bij het WTC Expo waar traditioneel de start van de tocht plaatsvond doordat de schaatsers vanaf hier naar de nabijgelegen Zwettehaven rennen, staat het beeld de Iisfretter of Elfstedenrijder. Reinier Paping, winnaar van de legendarische editie in 1963, heeft voor dit beeld model gestaan.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Sneek (Snits) De groep steden is een bonte verzameling, waarbij iedere stad zijn eigen karakter heeft. Toch hebben ze één overeenkomst: ze zijn allemaal op het water gericht. Dit heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van Friesland en zijn steden. Zo zijn Stavoren, Hindeloopen, Workum en Harlingen ontstaan als zeehavenstad aan de Zuiderzee en hebben Bolsward, Sneek en IJlst hun oorsprong als handels- en overslaghaven aan (uitlopers van) de Middelzee.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Sneek (Snits) Sneek is het watersportcentrum van de Zuidwesthoek en beroemd om zijn Sneekweek in de eerste week van augustus. Het grootste zeilevenement van Nederland die start met een traditionele Vlootschouw. De Sneekweek is een must voor de echte zeilfan maar ook mensen die van plezier en gezelligheid houden. Het is een perfecte week voor jong en oud, door de vele terrassen, muziek en activiteiten.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Sneek (Snits) Het stadhuis van Sneek is een bijzondere bezienswaardigheid. Van origine stamt het uit 1550 maar in latere jaren werd het stadhuis uitgebreid. Ook daarna is er nog vele malen aan verbouwd. In 1760 heeft het zijn weelderige rococo-vormen gekregen. Uiteindelijk heeft het stadhuis het fraaie uiterlijk gekregen zoals vandaag de dag nog te bezichtigen is.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: IJlst (Drylts) IJst ligt aan de drukbevaren route tussen Sneek en Heeg en is ontstaan in de Middeleeuwen, op de plek waar de Geeuw, de Ee en de Wijmerts bij elkaar kwamen. Door de gunstige ligging aan het water werd deze nederzetting, die oorspronkelijk alleen werd bewoond door aantal veeboeren, al snel een marktplaats van zuivelproducten, vlees en huiden. Rond 1268 verkreeg IJlst stadsrechten, als vierde Friese stad na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  IJlst (Drylts) Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Ee gracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw enigszins verstopt achter lindebomen. Vooral de typerende overtuinen maken deze gracht bijzonder. Deze overtuinen liggen niet direct aan de huizen maar aan de overkant van de straat, aan het water. In de tijd van voor de wasmachine werd hier de was gedroogd en gebleekt.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: IJlst (Drylts) IJlst is bekend om zijn schaatsfabrieken. De bekendste is ongetwijfeld de firma Nooitgedagt. Behalve vele honderdduizenden schaatsen werden bij Nooitgedagt ook vele schaven, beitels en diverse soorten houten speelgoed gemaakt. Museum Nooitgedagt IJlst is ingericht met een uitgebreide collectie van de producten van het bedrijf.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Sloten (Sleat) Onderweg vaart u regelmatig door gemoedelijke dorpen, vaak gegroepeerd rond een eeuwenoud kerkje - al dan niet op een terp gebouwd - waar de tijd een beetje stil lijkt te hebben gestaan. Voor watersporters die graag de benen strekken, zijn vanuit de dorpen heerlijke wandelingen mogelijk. En tussen al die steden en dorpen zijn grote delen van de provincie maar weinig bebouwd en dun bevolkt. Hier, tussen de eindeloze weilanden, liggen de meren en vaarten, op de oevers staan de kenmerkende monumentale hoge boerderijen in het groen.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Sloten (Sleat) Hoewel de Elfstedentocht nadrukkelijk langs elf steden voert, vaart u niet bepaald van metropool naar metropool. Het gaat hier om plaatsen die ooit stadsrechten kregen. Opvallend is dan ook dat grote plaatsen als Drachten en Heerenveen niet ‘mogen meedoen’ omdat ze officieel geen stad zijn. De kleinste echte stad aan de route is Sloten, dat met iets meer dan zevenhonderd inwoners piepklein te noemen is.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Sloten (Sleat) Sloten is misschien wel het meest pittoreske stadje van Friesland. De oude gracht, de vestingwallen en bolwerken zien er nog net zo uit zoals vroeger. Korenmolen ''De Kaai'', de bastions, de waterpoorten en monumentale koopmanshuizen herinneren aan de vroegere rijkdom. Rondom de door oude lindebomen omzoomde gracht vindt u gezellige terrasjes. Sloten heeft een beschermd stadsgezicht en is autovrij.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Stavoren (Starum) Een kleine 1000 jaar geleden, in het jaar 1058, ontving Stavoren als allereerste stad van Friesland stadsrechten. De voormalige Hanzestad en huidige thuishaven voor schepen van de bruine vloot is de poort van Friesland. De haven van Stavoren is nu de basis van zeilcruiseschepen en honderden plezierjachten. Sinds 1886 is er een veerdienst tussen het Friese Stavoren en het ooit vijandige Enkhuizen in Noord-Holland.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Stavoren (Starum) Stavoren was vroeger een drukke en actieve handelsstad. Er werd handel gedreven via de Oostzee en de Rijn. Maar het rijke Zuiderzeestadje heeft ook veel tegenspoed gehad; verdwijning van de haringvangst, verovering door de Vetkopers en grote branden. De grootste tegenslag is verwoord in de legende van het Vrouwtje van Stavoren, waarvan het standbeeld een zeer bekende bezienswaardigheid van Stavoren is.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Stavoren (Starum) Naast het bekende standbeeld heeft het IJsselmeerstadje meer bezienswaardigheden te bieden. Een daarvan is het J.L. Hooglandgemaal. Dit door de bekende architect Piet de Vries ontworpen gemaal (1966) loost maar liefst 6000 m3 water per minuut in het IJsselmeer. Daarmee is het een van de grootste gemalen in Europa. Andere bezienswaardigheden zijn het voormalige stadhuis, Toonkamer het Ponthus en de Marina Stavoren.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Foto: Hindeloopen (Hylpen) Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren. Nog steeds is Hindeloopen een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Vele oude karakteristieke woningen zijn bewaard gebleven. Ook de haven en de structuur van de stad met zijn smalle straatjes zijn een bezienswaardigheid.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Hindeloopen (Hylpen) In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld. In meerdere vertrekken maakt de bezoeker kennis met de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de interieurs. Ook aan de visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Hindeloopen (Hylpen) Aan de Kleine Weide in Hindeloopen staat pannenkoekrestaurant de Friese Doorloper, dat een geheel vormt met het Eerste Friese Schaatsmuseum. Het museum heeft niet alleen de grootste collectie schaatsen van de wereld maar ook een speciale Elfstedenzaal met historisch materiaal over alle Elfstedentochten. Naast oude foto- en filmbeelden ook bijvoorbeeld een afgevroren teen, de schaatsen en de medailles van Evert van Benthem, schaatskleding van Reinier Paping en de stempelkaart en de schaatsen van Willem-Alexander.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Workum (Warkum) Haven-, handels- en ambachtenstad Workum is één van de jongste Friese Elfsteden, maar gezien de tientallen historische gebouwen in de langgerekte kern zou je denken dat het de oudste is. Workum heeft zich ontpopt als een stad van betekenis met de bijbehorende rijkdom, te zien op de Merk, het centrale en zeer gezellige marktplein, It Súd en It Noard. Zelfs één van de roemruchte scheepshellingen, de meer dan 300 jaar oude scheepswerf ‘De Hoop’, is bewaard gebleven. Er worden nog steeds houten schepen gebouwd en gerestaureerd, nabij een stadshaven vol nautisch erfgoed.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Workum (Warkum) Wie de sfeer van Fries-Hollandse zeilvrachtvaart van een tot twee eeuwen geleden wil beleven, moet bij de start- en finish van de Strontrace zijn, jaarlijks in oktober. De Strontrace is een regatta met klassieke zeilschepen met gedroogde koemest aan boord. De competitie herinnert aan Workumer schippers die tot 1950 ieder voorjaar, als de boeren in Friesland hun stallen uitmestten, met 150 tjalken en klippers stinkende natte koemest naar de onvruchtbare duinzandgronden van Warmond, Hillegom en Lisse brachten. Daar kon dankzij de mest van Friese boeren, het land van de Hollandse tulpen, tot bloei komen.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Workum (Warkum) Een “must” als u in Workum bent: een bezoek brengen aan het Jopie Huisman Museum aan It Noard met de werken van in 2000 overleden handelaar in oude metalen en kleding én kunstenaar Jopie Huisman.U hoeft geen kunstkenner te zijn om onder de indruk te raken van de werken en de kleurrijke levensfilosofie van de Friese autodidacte schilder.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Bolsward (Boalsert) Bier- en berenburgstad Bolsward is ontstaan op twee terpen die met elkaar verbonden waren door de Kerkstraat. Op de zuidelijke terp werd vroeger de handel bedreven, op de noordelijke terp stond onder andere de Martinikerk. Deze staat er nog steeds. Ze werd tussen 1446 en 1466 gebouwd. Met een aantal pronkstukken uit het verleden is deze zeer bezienswaardig.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Bolsward (Boalsert) Het schitterende renaissancestadhuis (ca. 1614) heeft fraaie pronkgevels en een hoge lantaarntoren op het dak en is versierd met rococo decoraties. Wetenswaardig is dat het stadhuis door eigen Bolswarder meesters en vaklieden is ontworpen en gebouwd. Daarmee demonstreerde het stadje toen wat het in huis had.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Bolsward (Boalsert) staat niet alleen bekend om zijn bezienswaardigheden in de vorm van bijzondere gebouwen. Maar in de stad is ook een bezoek mogelijk aan distilleerderij Sonnema Berenburg. De eigenaar Fedde Sonnema kwam oorspronkelijk uit Dokkum en bedacht het geheime recept voor de Friese kruidenbitter Berenburg. In Bolsward is het mogelijk om de distilleerderij te bezoeken en een rondleiding te krijgen.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Harlingen (Harns) Een dagje Harlingen is genieten van zon, zee en strand. Maar ook van naar Terschelling en Vlieland vertrekkende veerboten, historische zeil- en expeditieschepen, stoere dijken met zicht op de Waddenzee, gezellige terrassen en maar liefst 645 monumentale gebouwen. Daarin hebben zich kunstgalerieën, kroegen, restaurants en een heel bijzonder museum het Hannemahuis genesteld.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Harlingen (Harns) In het Hannemahuis kun je beleven hoe de laatste Harlinger walvisvaarder vastliep in het poolijs. En hoe ze in 1760 jenever maakten in de plaatselijke stokerij. Harlingers waren op en top ambachtslieden: makers van zeldzaam mooi zilver en aardewerk. Ze waren en zijn ook zeer actief in de wereld van kunst en cultuur. In het Hannemahuis adviseert een kunsthandelaar “live” over de aankoop van schilderijen uit de Gouden Eeuw.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Harlingen (Harns) Veel oude panden herinneren aan de tijd dat Harlingen nauwe banden onderhield met Groot Brittannië, Noord-Duitsland en Scandinavië. Pakhuizen hebben namen als Engeland, Polen en Rusland. Harlingen profileert zich als zee- en cruisehaven vanwege alle maritieme activiteiten ten behoeve van de internationale plezier-, cruise- en handelsvaart. En uiteraard vanwege de historie. Het mooie is dat de Harlingers veel voor het nageslacht hebben bewaard, ook de structuur en elementen van een vestingstad aan zee.”
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Franeker (Frentsjer) Een heus kasteel bezoeken, kennismaken met slimme Friezen en in de sfeer van weleer hedendaagse kunst van de bovenste plank bewonderen? Daarvoor moet u naar het centrum van de voormalige universiteitsstad Franeker, de enige Friese stad met een kasteel: het Martenastins met Museum Martena.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Franeker (Frentsjer) In 1585 kreeg Franeker een universiteit. Tot 1811 kon men in Franeker theologie, rechten, medicijnen, klassieke talen, wijsbegeerte en wis- en natuurkunde studeren. De aanwezigheid van wetenschappers had een enorme uitstraling en hiervan profiteerden ook herbergiers, kooplieden en ambachtslieden. De stad trok beroemdheden als Descartes, prins Friso van Oranje, Peter Stuyvesant en Anna Maria van Schurman.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Franeker (Frentsjer) In een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. De Friese wolkammer Eise Eisinga heeft dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel gebouwd tussen 1774 en 1781 aan het plafond van de woonkamer. Tevens heeft het Eise Eisinga Planetarium een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten in het museum. Zeker het bezoeken waard!
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Dokkum (Dokkum) "Wie Dokkum bereikt, haalt ook de finish in Leeuwarden" is een veelgehoord gezegde bij een Elfstedentocht. Na een veelal zware en winderige tocht door de 'hel van het noorden' komen de schaatsers aan in Dokkum, de laatste stempelpost voor de finish in Leeuwarden
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Dokkum (Dokkum) De geschiedenis van Dokkum begint in het jaar 754 met de roofmoord op missionaris Bonifatius en zijn 52 metgezellen. Niet een echt fraai begin maar wel een gebeurtenis die Dokkum een onuitwisbare plaats in de geschiedenis heeft gegeven. Tot op de dag van vandaag is Dokkum een Bedevaart oord voor pelgrims en mensen die genezing zoeken in de heilige Bonifatiusbron of een bezoek brengen aan de Bonifatiuskapel met zijn prachtige processiepark en 14 kruiswegstaties.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  Dokkum (Dokkum) Elfstedenstad Dokkum is sinds 2012 de tulpenstad van Friesland. Van half april tot eind mei bloeien er jaarlijks een kwart miljoen vooral duurzame tulpen op de oude verdedigingswallen van de stad, wereldwijd bekend van de Engelse missionaris Bonifatius.
 • Elfsteden Friesland

  Elfsteden Friesland

  De Kanterlandse brug. Een van de meest in het oog springende Elfstedenmonumenten is de tegeltjesbrug It Sil Heve, genoemd naar de legendarische woorden van Jan Sipkema in 1985. Deze brug ligt over de Murk, even ten noorden van Leeuwarden. Het is de laatste brug voor de finish. De noordkant van de brug is bedekt met meer dan 7000 tegeltjes. In blauw glazuur staan de portretten van schaatsers die de tocht ooit hebben uitgereden, waaronder W.A. van Buren, de schuilnaam van - toen nog - prins Willem-Alexander die de editie van 1986 uit wist te rijden. De tegeltjes vormen dankzij hun rangschikking tezamen het silhouet van enkele zwoegende schaatsers.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 
Relaxed sailing a Doerak boat